Nasze gliniane garnki są produktem bułgarskim. Są w 100% ręcznie wytwarzane przez bułgarskich rzemieślników, którzy swojego fachu uczyli się od rodziców i dziadków. Garnki produkowane są z pozyskiwanej na terenie Bułgarii gliny w lokalnych manufakturach.

Bułgarski garnek gliniany jest przeznaczony do pieczenia potraw w piekarniku. Można przygotowywać w nim zarówno dania kuchni bułgarskiej, polskiej jak i improwizowane przepisy. Zarówno dania mięsne, jak i warzywne wychodzą w garnku znakomicie. Przepisy na wiele pysznych i łatwych dań dostępne są tutaj.

Jak najbardziej, do tego jest przeznaczony. Garnki wypalane są w temperaturze około 1000 stopni. Można używać ich w normalnych temperaturach kuchennych piekarników (zalecamy max. 200 st. C).

W celu dalszego hartowania garnka zalecamy aby przez pierwsze miesiące użytkowania (około 15 pierwszych użyć) wstawiać wypełniony garnek do zimnego piekarnika i dopiero wówczas nastawić grzanie. Po tym czasie zahartowany garnek można wstawiać do nagrzanego piekarnika. .

Zalecamy kupno gara zgodnie z zasadą, że na przygotowywanie 1 porcji potrawy potrzebny jest nam 1 litr objętości. Zatem, jeśli chcemy przygotować 4 porcje obiadu, powinniśmy sięgnąć po gar o pojemności min. 4 litrów. Im większa pojemność garnka tym więcej dań można w nim przygotować, ze względu na to, że niektóre potrawy składają się ze sporych składników, jak np. kaczka w całości czy papryki faszerowane.

Nie! Nie rekomendujemy używania garnków na paleniskach, kuchenkach gazowych, elektrycznych i indukcyjnych! Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że garnek postawiony na rozgrzanej kuchence ulegnie zniszczeniu. Nie należy również traktować kuchenki jako podkładki pod garnek – ani zimnego, ani gorącego garnka nie wolno stawiać na kuchence, nawet jeśli jest ona wyłączona.

W odróżnieniu do tradycyjnych garnków rzymskich, bułgarskie garnki do pieczenia nie wymagają moczenia, ponieważ pokryte są warstwą szkliwa, która chroni glinę przed przenikaniem wilgoci i tłuszczu. Dzięki temu garnek nie przesiąka zapachem i smakiem przygotowywanych w nim dań. Warstwa szkliwa oznacza też łatwiejsze czyszczenie garnka.

Garnek oraz wszystkie pozostałe gliniane naczynia z naszej oferty mogą być myte w zmywarce bez obaw o zniszczenie.

Garnek oraz wszystkie pozostałe gliniane naczynia z naszej oferty mogą być używane w kuchence mikrofalowej.

Nadaje się doskonale do kiszenia ogórków, kapusty, buraków oraz innych warzyw. Świetnie nadaje się również do przygotowywania zakwasu na chleb czy żurek. Można w nim również peklować mięsa.

W garnkach glinianych można piec chleb. Najlepiej nadają się do tego garnki bez rantu, taki jak ten, ponieważ rant może utrudniać wyjmowanie chleba z gorącego garnka. Więcej o wypieku chleba w glinianych garnkach przeczytasz tutaj.

Garnek wykonany jest z gliny, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu potrawy pieczone są równomiernie, przez co nie dochodzi do sytuacji, w której jeden ze składników jest przepieczony, podczas gdy inny wciąż wymaga pieczenia. Po drugie, otworek znajdujący się w pokrywce każdego z garnków odprowadza zbędną parę wodną, przez co potrawy są pieczone, a nie duszone. Dzięki temu są jednocześnie sprężyste oraz soczyste, a nie suche! Nie należy również zapominać o walorach estetycznych naszych garnków – w przeciwieństwie do innych naczyń do pieczenia, pełnią one również funkcje ozdobne.

Garnek wykonany jest z gliny, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu potrawy pieczone są równomiernie, przez co nie dochodzi do sytuacji, w której jeden ze składników jest przepieczony, podczas gdy inny wciąż wymaga pieczenia. Po drugie, otworek znajdujący się w pokrywce każdego z garnków odprowadza zbędną parę wodną, przez co potrawy są pieczone, a nie duszone. Dzięki temu są jednocześnie sprężyste oraz soczyste, a nie suche! Nie należy również zapominać o walorach estetycznych naszych garnków – w przeciwieństwie do innych naczyń do pieczenia, pełnią one również funkcje ozdobne.

Może być bardzo zdrowe! Jedzenie w garnkach może być przygotowywane bez dodatku tłuszczu, jeśli zachodzi taka potrzeba. Należy dodać wtedy kilka łyżek wody, aby potrawa nie przywarła do dna. Pośród naszych przepisów znajdziesz wiele dań bazujących na kaszach i warzywach, w garnku można przygotowywać chude ryby –  jak najbardziej sprzyja on zdrowej diecie!

W większości przypadków nie, ale to zależy od przepisu. Jeśli nasze danie składa się z mięsa i warzyw – oraz np. ziemniaków, to zwykle nie będzie potrzeby dodawania wody, ponieważ warzywa – marchew, pomidory, cebula, kapusta, cukinia, dynia, papryka, warzywa korzenne – puszczają sok, który zastępuje wodę. Dodatek wody jest wtedy nie tylko zbędny, ale wręcz szkodliwy – upieczone z nadmiarem wody potrawy są mniej intensywne w smaku i rozmiękczone, a nie przypieczone!
Natomiast w przypadku dań zawierających ryż lub kaszę zwykle konieczne jest użycie dodatkowej wody. Zwykle około 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu lub kaszy.

Niestety nie ma możliwości zakupienia dodatkowej pokrywki do garnka, ponieważ garnek i jego pokrywka wytwarzane są w komplecie. Producenci nie przewidują dodatkowych pokrywek.