Nasz produkt

Co właściwie dla Was mamy?

W naszej ofercie znajdziesz pochodzące z Bułgarii naczynia gliniane. Naszymi flagowymi produktami są gliniane gary do pieczenia, przez Bułgarów nazywane gjuveczami, którym my nadaliśmy nazwę GaryBułgary.

Wszystkie naczynia są ręcznie ulepione z gliny, po kilku tygodniach suszenia wypalone po raz pierwszy, ręcznie pomalowane, pokryte szkliwem i następnie wypalone po raz drugi. Rzemieślnicy oraz rzemieślniczki lepiący garnki i pozostałe naczynia postępują zgodnie z wielopokoleniową tradycją, którą przekazali im ich rodzice i dziadkowie. Każde naczynie jest unikalne, tak jak unikalny jest styl każdego twórcy, a nawet naczynia tego samego rzemieślnika nigdy nie są identyczne!

Bułgarskie garnki gliniane stanowią tradycyjne naczynie, w których przygotowywane są liczne dania kuchni bułgarskiej, takie jak faszerowane papryki, musaka, czuszka bjurek czy gołąbki w liściach winogron. Jako że GaryBułgary stanowią alternatywę dla różnego rodzaju szklanych i metalowych naczyń żaroodpornych, to świetnie sprawdzą się one do przygotowywania dań każdej kuchni, w tym kuchni polskiej oraz szeroko pojętej kuchni europejskiej.

Do ulubionych potraw użytkowników GarówBułgarów należą: golonka w kapuście, udka z kurczaka z ryżem, kaczka pieczona w całości, pieczone gołąbki, faszerowana papryka. Przepisy na wszystkie te dania znajdziesz tutaj.

Natomiast wskazówki, jak używać naszych garnków znajdziesz tutaj.