Zalecamy kupno gara zgodnie z zasadą, że na przygotowywanie 1 porcji potrawy potrzebny jest nam 1 litr objętości. Zatem, jeśli chcemy przygotować 4 porcje obiadu, powinniśmy sięgnąć po gar o pojemności min. 4 litrów.

Dzięki dwukrotnemu wypalaniu, w temperaturze około 1000 °C  garnki są odporne na wysokie temperatury piekarników. Dlatego można używać je w maksymalnych temperaturach piekarnika do ok. 250 stopni, chociaż najwyższa zalecana przez nas temperatura to 220 stopni.
Garnki gliniane można również używać w piecach chlebowych.

W celu lepszego zahartowania garnka zalecamy aby przez pierwsze miesiące użytkowania (około 15 pierwszych użyć) wstawiać wypełniony garnek do zimnego piekarnika i dopiero wówczas nastawiać grzanie.

Nie rekomendujemy używania garnków na kuchenkach gazowych, elektrycznych i indukcyjnych! Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że garnek postawiony na rozgrzanej kuchence ulegnie zniszczeniu. Nie należy również traktować kuchenki jako podkładki pod garnek – ani zimnego, ani gorącego garnka nie wolno stawiać na kuchence, nawet jeśli jest ona wyłączona.

Podczas wyjmowania garnka z piekarnika oraz przenoszenia go należy mieć na dłoniach rękawice kuchenne.
Garnki przez długi czas utrzymują wysoką temperaturę, dlatego konieczne jest używanie pod nie drewnianych lub korkowych podkładek. Nie należy używać podkładek kamiennych, ponieważ po dotknięciu ich zimnej powierzchni gorący garnek może pęknąć.

W przeciwieństwie do tradycyjnych garnków rzymskich, garnki bułgarskie pokryte są warstwą szkliwa, dzięki czemu nie ma potrzeby namaczania ich przed użyciem oraz w celu dokładnego wyczyszczenia.

Przepisy na potrawy do garnka znajdziesz tutaj. Pieczenie w garnku sprzyja też improwizacji – wiele osób korzysta z nich, gdy nie ma pomysłu na konkretne danie i wrzuca do garnka składniki dostępne pod ręką. W większości przypadków wszystkie składniki i przyprawy można umieścić w garnku jednocześnie.

Jeśli do przyrządzanego w garnku dania używamy mięso i warzywa – w tym ziemniaki, to zwykle nie ma potrzeby dodawania wody, ponieważ warzywa – marchew, pomidory, cebula, kapusta, cukinia, dynia, papryka, warzywa korzenne – puszczają sok, który zastępuje wodę. Dodatek wody jest wtedy nie tylko zbędny, ale wręcz szkodliwy – upieczone z nadmiarem wody potrawy są mało wyraziste, a w dodatku i rozmiękczone, a nie upieczone.
Natomiast w przypadku dań zawierających ryż lub kaszę zwykle konieczne jest dodanie dodatkowej wody. Zwykle około 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu lub kaszy.

Jedzenie w garnkach może być przygotowywane bez dodatku tłuszczu, jeśli zachodzi taka potrzeba. Należy dodać wtedy kilka łyżek wody, aby potrawa nie przywarła do dna.

W bułgarskich garnkach glinianych można bezpiecznie kisić ogórki i kapustę, należy jednak dodatkowo zadbać o to by zablokować dostęp powietrza do garnka.

Naczyń glinianych nie należy narażać na gwałtowne zmiany temperatur. Rozgrzanych naczyń nie można polewać zimną wodą, stawiać na zimnych powierzchniach, wystawiać na balkon czy parapet, jeśli na zewnątrz panuje niska temperatura. Zimnych naczyń nie należy umieszczać na rozgrzanych powierzchniach.

Wszystkie naczynia gliniane można zmywać w zmywarce.

Wszystkie naczynia gliniane nadają się do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej.

Wszystkie naczynia gliniane nadają się do przechowywania potraw w lodówce. Przechowywane w glinie potrawy zachowują lepsze walory smakowe, niż w przypadku przechowywania w pojemnikach plastikowych.

Masz więcej pytań? Wyślij je do nas na adres: esklep@garybulgary.pl