Krótka historia garów

[ux_image id=”367″ height=”391px”] [gap]

Historia bułgarskich garnków glinianych do pieczenia sięga czasów starożytnych Rzymian, którzy panowali nad ziemiami dzisiejszej Bułgarii. Zamieszkująca te tereny ludność podpatrzyła u rzymskich żołnierzy metodę pieczenia mięsa poprzez oblepianie go w uformowane z gliny skorupy i umieszczanie w ognisku. Z czasem skorupy zostały zastąpione przez glinine garnki.

[divider align=”center” width=”100px”]

[row] [col span=”6″ span__sm=”12″] [ux_image id=”364″ height=”379px” caption=”true”]

by Earl Wilcox on unsplash.com

[/col] [col span=”6″ span__sm=”12″]

Garnek bułgarski, a garnek rzymski

Garnek bułgarski i rzymski, mimo że mają to samo pochodzenie, to różnią się pod paroma istotnymi względami. O największej różnicy decyduje szkliwo, którym wykończony jest bułgarski garnek. Dzięki temu, w odróżnieniu od garnka rzymskiego nie wymaga on namaczania przed użytkowaniem. Ponadto przed nałożeniem i utwardzeniem szkliwa garnek bułgarski jest ręcznie malowany, czemu zawdzięcza swoje ozdobne walory. Garnek rzymski charakteryzuje zaś “surowy” wygląd – występuje on tylko w naturalnym kolorze gliny. Co ciekawe, technikę pokrywania garnków szkliwem Bułgarzy przejęli od Turków.

[/col] [/row] [divider align=”center” width=”100px”] [row] [col span=”6″ span__sm=”12″]

Jak używać garnków?

Garnki przeznaczone są do pieczenia w piekarniku i piecach chlebowych. Ponieważ po uformowaniu i wyschnięciu wypalane są one w temperaturach sięgających nawet 1000° C, mogą być one używane do pieczenia w maksymalnych temperaturach piekarnika. Zalecamy aby przez pierwszych 10-15 użyć wstawiać garnek do zimnego piekarnika, dzięki czemu dłużej zachowa trwałość. Garnki mogą być używane w mikrofalówce i czyszczone w zwmywarce. Rozgrzanych nie można narażać na gwałtowną zmianę temperatury.

[/col] [col span=”6″ span__sm=”12″] [ux_image id=”370″ height=”300px” margin=”20px 0px 0px 0px”] [/col] [/row]

Co pysznego można przyrządzić w Garach-Bułgarach?

Całą masę pysznych potraw 🙂 Pośród nich wymienić można dania kuchni bałkańskiej takie jak: gjuvecz, faszerowane papryki, musaka, bakłażan w pomidorach, gołąbki w liściach winogron; tradycyjne dania kuchni polskiej, czyli nasze gołąbki w kapuście, kaczka pieczona z jabłkami, gęś, bigos; a także wiele dań przyrządzanych zgodnie z filozofią slow-cook (wolnopieczone), jak np. szarpana wieprzowina, konfitowane udka z kaczki czy pieczona cielęcina. Tutaj znaleźć można sprawdzone przepisy! Wymienione wyżej dania, to tylko mała część tego, co pozwala przygotować garnek. Nadaje się on do pieczenia wszelkiego rodzaju ryb, mięsa, kaszy i ryżu z warzywami. Jest świetnym wyborem dla osób, które unikać muszą tłustych potraw, ponieważ nie wymaga dodawania tłuszczu. Garnek zastąpi metalowe i szklane naczynia żarooporne i spełni swoją funkcje lepiej niż one, ponieważ…

[row] [col span=”7″ span__sm=”12″] [ux_image id=”365″ height=”500px”]

[/col] [col span=”5″ span__sm=”12″]

No właśnie, w czym przewyższa inne żaroodporne naczynia?

Wie każdy, kto miał okazję spróbować 🙂 Potrawy pieczone w bułgarskim garnku glinianym mają wyjątkowo głęboki smak i aromat, są do tego bardzo soczyste – a przeważnie nawet nie wymagają dodatku wody. Dlaczego tak jest? Otóż wydobycie głębi smaku możliwe jest dzięki temu, że glina równomiernie rozprowadza ciepło. A poza tym, jest to po prostu glina – tworzywo bliskie naturze. Natomiast dzięki małemu otworkowi, który znajduje się na pokrywie każdego z garnków potrawy są jednocześnie soczyste, ale nie nadto rozmiękczone. Otwór ten odprowadza nadmiar pary – dzięki temu składniki pieką się, ale nie duszą!

[/col] [/row] [divider align=”center” width=”100px”] [row] [col span=”6″ span__sm=”12″]

Tak, chleb również można w nim piec 🙂

Do tego celu najlepiej wybrać garnek bezrantowy, taki jak ten, ponieważ wygodniej wyjmuje się z niego rozgrzany bochenek. Przed pieczeniem dno należy wysmarować tłuszczem, albo posypać mąką lub płatkami owsianymi, żeby ciasto nie przywarło.

Niektóre z użytkowniczek garnków radzą, aby najpierw rozgrzać piekarnik razem z garnkiem i dopiero do rozgrzanego garnka włożyć uformowany bochenek. Chleb wtedy nie przywiera i łatwiej wyciąga się z naczynia po upieczeniu.

Wszystkie wskazówki dotyczące pieczenia chleba oraz przepisy na chleb w garze zebraliśmy w specjalnym poście.

[/col] [col span=”6″ span__sm=”12″] [ux_image id=”371″] [/col] [/row] [ux_banner height=”304px” bg=”366″ bg_overlay=”rgba(173, 167, 167, 0.494)” bg_pos=”21% 60%”] [text_box position_x=”50″ position_y=”50″]

Gary-Bułgary to nie tylko garnki!

W ofercie mamy również: gliniane talerze, miski, kubki i inne naczynia. Wszystko to zamówić można w naszym sklepie internetowym, z bezpieczną i szybką dostawą do Twojego domu.

[button text=”Odwiedź sklep!”] [/text_box] [/ux_banner]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *