• Welcome to Blaszok the most advanced shopping theme ever crated. We are sure it will fit all your needs. Remember if you have any suggestions or ideas for future updates please share them.

  • Useful Links

    Donec placerat adipiscing sapien id consequat. Donec nec auctor nisl. Curabitur hendrerit ultricies ligula ac blandit.

    • FAQ
    • Size Guide
    • Pressroom
    • Privacy Policy
    • Career
    • Shipping
  • Customer Service

    +48 800 801 802

    Free helpline.
    For stationary and mobile phones.

    Contact Form
Home / Uncategorized / Gliniane miseczki 2w1: bulionówka + kokilka do pieczenia

Gliniane miseczki 2w1: bulionówka + kokilka do pieczenia

Poznajcie nasze gliniane miseczki 2w1: bulionówka + kokilka do pieczenia

Chcielibyśmy przedstawić Wam nowe naczynie, które niedawno pojawiło się w naszej ofercie. Po długich rozważaniach nad nazwą zdecydowaliśmy się nazwać je Glinianą miską 2w1 (bulionówka + kokilka), ponieważ spełnia ona w kuchni dwie istotne funkcje. Pierwszą z nich jest pieczenie dań, drugą ich serwowanie. W bułgarskiej kuchni wiele dań jest zarówno pieczonych w tej glinianej misce, jak i w niej następnie podawanych. Podane w bulionówkach-kokilkach dania wyglądają efektownie, a dodatkowo glina przez długi czas utrzymuje je ciepłe. W tym wpisie przygotowaliśmy dla Was zestawienie dań kuchni bułgarskiej i nie tylko, które można przygotować lub efektownie podać w glinianej misce do pieczenia.

Bułgarzy nazywają te niewielkie, ale bardzo funkcjonalne naczynia гювеч без капак (gjuvecz bez kapak). Nazwa ta dosłownie oznacza gjuvecz bez pokrywki, gdzie gjuvecz jest ogólną nazwą glinianych naczyń do pieczenia, które my nazwaliśmy garami-Bułgarami. Gjuvecz bez pokrywki, czyli nasza bulionówka – kokilka,  jest tradycyjnie używany w kuchni bułgarskiej i ma w niej dwa główne zastosowania. Pierwszą jest pieczenie małych porcji dań jednogarnkowych, drugą serwowanie dań ugotowanych na kuchence albo upieczonych w dużym garze z pokrywkę.

Bułgarskie dania pieczone lub serwowane w glinianej misce

Bałkański ser po szopsku

Zacznijmy od dania, które jest zarówno pieczone, jak i serwowane w naszej glinianej misce. Nazywa się сирене по шопско (sirene po szopsku), gdzie sirene jest nazwą bułgarskiego słonego sera. Główne składniki dania to: pomidor, sirene oraz wbite pod koniec pieczenia jajko. Sirene po szopsku podane z chlebem to świetna propozycja na pożywne i smaczne śniadanie. Przepis na sirene po szopsku znajdziecie w naszej książce z przepisami jako 55 pozycja.

Gjuvecz

Również danie najmocniej skojarzone z garamiBułgarami, od których pochodzi ich oryginalna, bułgarska nazwa, czyli gjuvecz, można przygotować w glinianych kokilkach do pieczenia. Bułgarzy przyrządzają gjuvecz na wiele sposobów – pieką go w naczyniach z przykrywką, bądź bez przykrywki, z dodatkiem ziemniaków lub bez nich (tzw. hański gjuvecz), często pod pierzynką z jajek i jogurtu, ale niekoniecznie. Również warzywa dodawane do gjuvecza będą różnić się w zależności od przepisu: w większości z nich znajdziemy cebulę, paprykę i pomidory, czasem też bakłażana i fasolę. Pośród naszych przepisów znajdziecie dwie propozycje gjuveczu – z ziemniakami (przepis#15 oraz bez przepis#57 w naszym e-booku z przepisami). W obu tych przepisach danie pieczone jest w dużym glinianym garnku z przykrywką, ale podanie ich w naszych bulionówkach – kokilkach będzie świetnym dopełnieniem bułgarskiego klimatu. Gjuvecz świetnie smakuje w towarzystwie bułgarskiego chłodnika – taratora – ze świeżym ogórkiem i zmielonymi orzechami włoskimi.

Kapama

Kolejnym, niezwykle efektownym daniem tradycyjnie serwowanym w glinianej misce do pieczenia jest kапама (kapama). Danie to składa się z kilku rodzajów pieczonego bądź grilowanego mięsa oraz faszerowanych warzyw. W zależności od przepisu są to między innymi: gołąbki z liści winogron, papryka faszerowana fasolą, gołąbki z kiszonej kapusty. Danie to wzbogacone jest dodatkiem orzechów włoskich, suszonych małych papryczek oraz świeżych ziół. Podobnie jak gjuvecz, kapama występuje w wielu różnych wersjach, z dodatkiem różnego rodzaju mięs i warzyw. Niekiedy wszystkie komponenty dania pieczone są razem w wielkim glinianym garze, czasem są one pieczone i grilowane osobno, a następnie podawane w glinianej bulionówce/kokilce. Przygotowanie tego dania wymaga wiele trudu, dlatego zarezerwowane jest na szczególne okazje. Podawane jest na przyjęciach noworocznych jako symbol oczekiwanego dostatku.

Nie tylko kuchnia bułgarska…

Nie mamy wątpliwości, że nasze wielofunkcyjne naczynie świetnie sprawdzi się również w Polskich kuchniach! Mamy dla Was propozycje polskich i europejskich dań, które można przyrządzić i/lub zaserwować w naszych bulionówkach-kokilkach. Osobiście przygotowaliśmy niektóre z nich, dlatego już teraz możemy podać Wam na nie przepisy!

Dania pieczone w bulionówkach-kokilkach

  • Angielska zapiekanka z mięsem Shepherd’s Pie – przepis #59
  • Quiche z boczkiem i serem – przepis #60
  • Pasztety z podrobów oraz pasztety warzywne
  • Hiszpańska tortilla ziemniaczana

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w bulionówkach-kokilkach upiec coś na słodko:

  • Małe serniczki owoce pod kruszonką
  • Ryż zapiekany z jabłkami
  • Pieczona owsianka
  • Podwójna porcja creme brule lub sufletu
Zapiekanka Shepherd's Pie w glinianej bulionówce-kokilce

Jeśli chcecie użyć naczynia jako bulionówki lub miseczki to tutaj możliwości są naprawdę nieograniczone! Klarowne zupy, takie jak bulion, wigilijny barszcz albo krem o niezbyt gęstej konsystencji można pić prosto z bulionówki, przytrzymując naczynie za umieszczone przy jego brzegu uszka. W bulionówce można podawać wszystkie zupy, a także dania wymagające “czegoś głębszego”, takie jak gulasz czy strogonow. Glinianych bulionówek można również używać do podawania surówek, sałatek, śledzi, humusu i wszelkiego rodzaju past.

To nie koniec zalet!

Na koniec zostawiliśmy ostatnią funkcje bulionówek- kokilek, mianowicie przechowywanie. W naszych miseczkach wszystkie potrawy można przechowywać w lodówce bądź na krótką metę poza nią. Przechowywane w glinie potrawy smakują znacznie lepiej niż przechowywane w plastikowych pojemnikach. Kto już testował, ten na pewno potwierdzi! Oprócz bulionówek – kokilek do przechowywania świetnie sprawdzą się nasze nowe pojemniki do kuchni wyposażone w pokrywkę.

Nasze bulionówki-kokilki znajdziecie tutaj. Ich kolory i wzory pasują do naszych pozostałych naczyń: talerzy, dzbanków, kubków i innych. Nasze dwufunkcyjne miseczki gliniane z pewnością będą przydatne podczas świątecznych przygotowań! Podany w bulionówkach barszcz będzie świetnie prezentował się na wigilijnym stole, podobnie jak sałatka jarzynowa czy śledziowa. Następnego dnia możemy zaś użyć naczynie jako kokilkę, aby upiec w niej mięso albo rybę!

A czy Wy macie już pomysły na dania, które chcielibyście upiec w bulionówkach-kokilkach? A może marzycie o jakimś glinianym naczyniu, którego nie ma jeszcze w naszej ofercie? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach na Facebooku. To w końcu Wy jesteście naszą największą inspiracją!