Kurczak z czerwoną soczewicą i morelami w bułgarskim garnku glinianym do pieczenia.
Kurczak z czerwoną soczewicą i morelami w bułgarskim garnku glinianym.
Dziś w rolach głównych wystąpią kurczak i małe gliniane garnki do pieczenia, w pozostałych rolach morele i soczewica, zapraszamy !
Składniki:
- 500g udek kurczaka bez kości
- przyprawy: słodka i ostra papryka, kurkuma, kmin rzymski, cynamon, sól, pieprz, imbir
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g (1/2 szkl) czerwonej soczewicy
- 100 g suszonych moreli
- 300 ml wody
- 250 ml passaty pomidorowej
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka porcjujemy według upodobań, przyprawiamy.
2. Cebulę kroimy w kostkę, morele w paski, czosnek drobno siekamy.
3. W dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki ze sobą, mieszamy i wkładamy do bułgarskiego garnka glinianego do pieczenia lub do małych garnków glinianych.
4. Naczynie/a umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 200 st. Celsjusza. Zalecamy sprawdzić po około 40 minutach czy mięso jest już upieczone, jeśli nie- przedłużamy pieczenie. Nam pieczenie zajęło około 50 minut.
5. Podajemy z kaszą pęczak/ryżem opcjonalnie z jogurtem naturalnym i liśćmi kolendry.
W naszym sklepie dostępne są garnki gliniane o niebanalnych kolorach, wzorach, w wielu rozmaitych pojemnościach. Często spotykamy się z pytaniem to do czego służą i jak można wykorzystać te najmniejsze ( 0,7l oraz 1l). Bułgarzy podają w nich dania każdemu stołownikowi z osobna. Dzięki temu stół wygląda kolorowo, wesoło i odświętnie, a każdy gość dostaje porcję dopasowaną do jego gustu. Doskonale sprawdza się to u osób, które nie lubią danego składnika np. czosnku, czy cebuli- ich garnek po prostu omijamy. Doskonałe rozwiązanie dla rodzin z alergikami. Zastawiony naszymi najmniejszymi garnkami glinianymi stół z powodzeniem będzie atrakcją dla oka, a potrawy w nim przygotowane na pewno zasmakują każdemu.
Życzymy smacznego i zapraszamy na stronę naszego sklepu!


