Schab ze śliwkami i morelami w bułgarskim garnku glinianym do pieczenia.
W dniu dzisiejszym prezentujemy przepis na pieczony w bułgarskim garnku glinianym schab ze śliwkami z suszonymi morelami i śliwkami. Smacznego!
Składniki:
1 kilogram schabu schab
sól, pieprz
suszone śliwki I morele
1/2 szklanki wody
Sposób przgotowania:
1. Schab należy przprawić solą i pieprzem, a następnie ostrym nożem utworzyć w mięśnie dwa długie kanały.
2. W kanałach umieszczamy suszone śliwki oraz morele.
4. Do glinianego garnka do pieczenia wlewamy 1/2 szklanki wody i wkładamy do niego mięso.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C, w tej temperaturze mięso pieczemy przez 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. (długość pieczenia zależy od ilości mięsa- tutaj podajemy dla 1 kg schabu)
Życzymy smacznego!


