Kurczak z suszonymi pomidorami z mascarpone i warzywami w Bułgarskim Garnku Glinianym.
Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Państwem przepisem na przepyszny jesienny obiad. Serdecznie polecamy!
Składniki:
- podwójne piersi z kurczaka
- szynka gotowana, zółty ser (plasterki)
- ogórki konserwowe
- papryka czerwona
- cebula
- 200ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Każdą pierś myjemy, kroimy oraz lekko rozbijamy– przed tłuczeniem każdy kawałek wkładamy do jednorazowej foliowej torebki. Tak przygotowane mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Na każdym kawałku mięsa kładziemy plasterek szynki, sera, po kawałku papryki, ogórka i cebuli, a następnie zwijamy go w roladę i spinamy wykałaczką. Potem obsmażamy roladki na złoty kolor.
3. Roladki umieszczamy w bułgarskim glinianym garnku do pieczenia, do patelni dolewany 1/2 szklanki wody i przelewamy do naczynia do pieczenia, które wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut. ( Po 10 minutach pieczenia naczynie odkrywamy i wlewamy do niego śmietankę.)
Życzymy smacznego!


