Kurczak z suszonymi pomidorami z mascarpone i warzywami w Bułgarskim Garnku Glinianym.
Dzisiaj proponujemy szybki sposób na smaczny obiad!
Składniki:
pierś z kurczaka,
suszone pomidory,
przyprawy wedle uznania (u nas były to: kmin rzymski, imbir, sól, pieprz, sos sojowy)
warzywa mrożone (wybraliśmy firmę Hortex i ich włoską mieszankę warzyw)
składniki zalewy: serek mascarpone, jogurt naturalny, mleko.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zalewę i dodajemy do niej suszone pomidory.
- Następnie kroimy pierś z kurczaka i przyprawiamy ją.
- Mięso wraz z zalewą umieszczamy w bułgarskim garnku glinianym
- Delikatnie podsmażamy warzywa, i gdy zaczynają robić się miękkie, zdejmujemy je z patelni i umieszczamy w naczyniu glinianym do pieczenia.
- Zawartość garnka dokładnie mieszamy i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza.
Życzymy smacznego!


