Gołąbki w bułgarskim garnku glinianym.
Czym różnią się bułgarskie gołąbki od polskich?
Sposobem przygotowania farszu i zawsze pieczone są w glinianym naczyniu do pieczenia. Oto gołąbki w zagranicznej odsłonie:
Składniki:
mięso mielone 800 g, jedna duża cebula, ryż sypki 150 g, szklanka wody, pieprz, sól, papryka ostra i słodka, olej, mięso mielone 800 g, koncentrat pomidorowy, czosnek niedźwiedzi, koperek, mleko ½ szkalnki, mąka 1,5 łyżki stołowej
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
- Gdy się zeszkli dodajemy sypki ryż i smażymy około 2 minut mieszając.
- Następnie dosypujemy pieprz mielony, paprykę ostrą i słodką i dalej podsmażamy.
- Na patelnię wlewamy szklankę wody i przez kolejne pięć minut podsmażamy farsz na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę (często mieszając).
- Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego koperek i czosnek niedźwiedzi.
- Gdy farsz wystygnie, mieszamy z mięsem mielonym po czym solimy.
- Przygotowujemy liście kapusty w osolonej wodzie.
- Zawijamy gołąbki.
- Na dno bułgarskiego naczynia glinianego wlewamy 2 łyżki oleju, układamy w nim gołąbki i zalewamy je wodą do ¾ wysokości gołąbków, w której gotowaliśmy liście.
- Gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, by się nie przypiekły.
- Bułgarski garnek gliniany umieszczamy w piekarniku, podczas pierwszej godziny pieczemy w 200 stopniach Celsjusza, a podczas kolejnej w 170 stopniach Celsjusza.
- Pół godziny przed zakończeniem pieczenia napieramy z garnka dwie łyżki wazowe wywaru, celem przygotowania sosu. Gdy ostygnie dodajemy mąkę połączoną z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy gołąbki i zapiekamy do pełnych 2 godzin.
Smacznego!

