Marynowane żeberka w bułgarskim garnku glinianym.
Na stronie http://www.przyslijprzepis.pl/ znaleźliśmy ciekawy przepis na ostre żeberka, które autor poleca podawać na zimno jako przystawkę. Z uwagi na to, że w tym roku organizujemy imprezę sylwestrową postanowiliśmy wcześniej wypróbować danie. Żeberka podawane będą z różnymi dipami i wyszły przepyszne.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
3/4 soku pomarańczowego
2 łyżki miodu
6 łyżek oliwy
1 opakowanie przyprawy do żeberek
3 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Marynatę i żeberka umieszczamy w garnku glinianym, po czym odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.
-
Danie pieczemy przez 90 minut w 180 stopniach Celsjusza pod przykryciem i 10 minut bez przykrywki.
-
Podajemy na zimno z sosami np. ostrym, śmietanowym i słodko-kwaśnym.
Życzymy smacznego!


