Kaczka pieczona z jabłkami w bułgarskim garnku glinianym
Kaczka budzi postrach w każdej kurze domowej. Zwykle nie deyzdujemy się na podawanie jej, bo ciężko wydobyć z mięsa ptaka kwintesencję smaku. Zespół garybulgary.pl postanowił rzucić zwierzęciu wyzwanie. W parze z bułgarskim naczyniem glinianym do pieczenia stoczyliśmy 2 godzinną walkę w 180 stopniach C, którą wygraliśmy. W nagrodę powstał wyśmienity obiad.
Zachęcamy do wypróbowania i życzymy smacznego.
Składniki:
- kaczka,
- jabłka pokrojone w ćwiartki,
- sól, pieprz,
- estragon,
- majeranek,
- masło,
Przygotowanie:
- Kaczkę należy natrzeć przyprawami, a następnie wysmarować roztopionym masłem.
- Następnie kaczkę wkładamy do bułgarskiego garnka glinianego, dodajemy jabłka i całość umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku, mięso przez około 20 minut pieczemy w podanej temperaturze. Po tym czasie zmniejszamy moc piekarnika do 180 stopni C i pozostawiamy w piekarniku około 1godziny i 40 minut.
Wskazówka: aby kaczka była wyśmienita należy wytopiony tłuszcz odlewać z garnka.