Przepis - Wielki Gołąbek w Bułgarskim Garnku Glinianym
Leniwy weekend to i przepis będzie dla leniuchów. Kiedy ręce nie palą się do gotowania, a zawijanie liści kapusty wydaje się abstrakcją garybulgary.pl przybywają z odsieczą. Proponujemy pomysł na wielkiego, rodzinnego, jednogarnkowego gołąbka w naczyniu glinianym do pieczenia. Życzymy relaksującego weekendu i smacznego, jak zawsze!
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
Farsz:
- 1 kg mięsa mielonego np drobiowego
- 1 średnia cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 jajko
- Szczypiorek
- Serek topiony
- Sól, pieprz, bazylia, 2 ząbki czosnku
- ¼ szklanki wody
Sposób wykonania:
- Olej rozprowadzamy na dnie garnka glinianego.
- Od wewnątrz naczynie wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej.
- Do garnka wkładamy farsz. Przykrywamy od góry liśćmi.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około godzinę.
Życzymy smacznego!