• Welcome to Blaszok the most advanced shopping theme ever crated. We are sure it will fit all your needs. Remember if you have any suggestions or ideas for future updates please share them.

  • Useful Links

    Donec placerat adipiscing sapien id consequat. Donec nec auctor nisl. Curabitur hendrerit ultricies ligula ac blandit.

    • FAQ
    • Size Guide
    • Pressroom
    • Privacy Policy
    • Career
    • Shipping
  • Customer Service

    +48 800 801 802

    Free helpline.
    For stationary and mobile phones.

    Contact Form
Home / Przepisy / Pojechaliśmy. Posmażyliśmy się. Pojedliśmy.

Pojechaliśmy. Posmażyliśmy się. Pojedliśmy.

Pojechaliśmy. Posmażyliśmy się. Pojedliśmy.

Mama, tata, ja, siostra, mały brat (plus czasami pies) oraz niezliczone ilości pakunków i czerwony Volkswagen Transporter – to było w dzieciństwie potrzebne by rozpocząć wakacje. Kierunek zawsze ten sam – Bułgaria.

W pamięci mam dziurawe drogi sprzed 20 lat, długie jak Mur Chiński kolejki na granicach, euforię związaną z przejazdem tunelami, górskie widoki, które nie mieściły się w mojej małej główce. Gdy zamykam oczy widzę zniszczoną wojną Serbię, morza słoneczników na Węgrzech, korowody aut zmierzających do swoich rodzin tak jak i my.

Kiedy dopadał nas głód, zatrzymywaliśmy się na polanie i palnik gazowy jakby sam z siebie przyrządzał potrawy. W dziecięcym świecie celnik stawał się potencjalnym oprawcą, a każda minuta do spotkania z bliskimi przemieniała się w wieczność. Gdy przekraczaliśmy granicę Bułgarii, wiedziałam że od babci i dziadka dzieli nas tylko 50 kilometrów i że nagle jestem w drugim domu. W Sofii czekały mnie łzy szczęścia, uściski radości oraz góra prezentów. Gdyby tylko można było cofnąć czas …

W tym roku postanowiłam zagłębić się w mechanizm działania zegara i pomajstrować przy jego wskazówkach. Oto co powstało:

Krem z pomidorów z mozarellą w bułgarskim garnku glinianym

Po powrocie postanowiliśmy wakacje przedłużyć o jeszcze jeden dzień. Wystawiliśmy bułgarski garnek gliniany na stół i tak powstał krem z pomidorów z mozarellą oraz ostre podudzia kurczęce wraz z pieczonymi ziemniakami.

Polecane do tego przepisu

Sold Out
110.00 
Gar Zielony 6 L
110.00 
Sold Out
90.00 
Gar Czarny 5 L
90.00 
Sold Out
90.00 
Gar Biały 5 L #2
90.00 
Sold Out
85.00 
Gar Żółty 4 L
85.00 
Sold Out
85.00 
Gar Niebieski 4 L
85.00 
Sold Out
70.00 
Gar Seledyn 3 L
70.00 
Sold Out
70.00 
Gar Biały 3 L
70.00 
Sold Out
57.00 
Gar Zielony 2 L
57.00