Słoneczny Kurczak w Bułgarskim Naczyniu Glinianym
Lato w toku! Słońce rozpieszcza nas promieniami, a zespół Garybulgary.pl proponuje na letni obiad pysznego, słonecznie żółtego kurczaka przygotowywanego w niskiej temperaturze. Taki sposób pieczenia wydobywa z potraw to co najlepsze. Zachęcamy!
Składniki:
- 1 i 1/2 kg kawałków kurczaka (udka, skrzydełka)
- 2 spore cebule (najlepiej cukrowe)
- pół cytryny
- 2/3 szklanki zielonych oliwek
- 2 główki czosnku
- 3 łyżki oleju (można zastąpić olejem)
- 1 łyżka kurkumy (można zastąpić przyprawą curry)
- sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
- 2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)
do podania:
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, dokładnie osusz, posyp pieprzem i solą.
- Cebule obierz, pokrój na dość grube piórka. Cytrynę (razem ze skórką) pokrój na cienkie plastry.
- Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj kawałki kurczaka i smaż, aż zaczną się miejscami rumienić. Dodaj kurkumę, dokładnie wymieszaj, by wszystkie kawałki się nią dokładnie pokryły.
- Mięso przełóż do glinianego naczynia do pieczenia. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dodaj cebulę i smaż cały czas mieszając przez minutę (nie dłużej, bo kurkuma zacznie się palić).
- Cebulę dodaj do kurczaka. Pomiędzy mięso i cebulę powkładaj oliwki oraz całe, nieobrane ząbki czosnku. Rozłóż plastry cytryny. Całość posyp cukrem.
- Garnek gliniany wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Zapiekaj przez 2 godziny. Po tym czasie mięso odkryj, zwiększ temperaturę do220 stopni i zapiekaj przez kilka minut, aż mięso na brzegach zacznie się lekko przypalać.
Podawaj danie udekorowane natką pietruszki.
Smacznego!
Pomysł na przepis pochodzi serwisu www.mniammniam.com