• Welcome to Blaszok the most advanced shopping theme ever crated. We are sure it will fit all your needs. Remember if you have any suggestions or ideas for future updates please share them.

  • Useful Links

    Donec placerat adipiscing sapien id consequat. Donec nec auctor nisl. Curabitur hendrerit ultricies ligula ac blandit.

    • FAQ
    • Size Guide
    • Pressroom
    • Privacy Policy
    • Career
    • Shipping
  • Customer Service

    +48 800 801 802

    Free helpline.
    For stationary and mobile phones.

    Contact Form
Home / Przepisy / Słoneczny Kurczak w Bułgarskim Naczyniu Glinianym

Słoneczny Kurczak w Bułgarskim Naczyniu Glinianym

Słoneczny Kurczak w Bułgarskim Naczyniu Glinianym

Lato w toku! Słońce rozpieszcza nas promieniami, a zespół Garybulgary.pl proponuje na letni obiad pysznego, słonecznie żółtego kurczaka przygotowywanego w niskiej temperaturze. Taki sposób pieczenia wydobywa z potraw to co najlepsze. Zachęcamy!

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg kawałków kurczaka (udka, skrzydełka)
  • 2 spore cebule (najlepiej cukrowe)
  • pół cytryny
  • 2/3 szklanki zielonych oliwek
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki oleju (można zastąpić olejem)
  • 1 łyżka kurkumy (można zastąpić przyprawą curry)
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • 2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)

do podania:

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, dokładnie osusz, posyp pieprzem i solą.
  2. Cebule obierz, pokrój na dość grube piórka. Cytrynę (razem ze skórką) pokrój na cienkie plastry.
  3. Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj kawałki kurczaka i smaż, aż zaczną się miejscami rumienić. Dodaj kurkumę, dokładnie wymieszaj, by wszystkie kawałki się nią dokładnie pokryły.
  4. Mięso przełóż do glinianego naczynia do pieczenia. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dodaj cebulę i smaż cały czas mieszając przez minutę (nie dłużej, bo kurkuma zacznie się palić).
  5. Cebulę dodaj do kurczaka. Pomiędzy mięso i cebulę powkładaj oliwki oraz całe, nieobrane ząbki czosnku. Rozłóż plastry cytryny. Całość posyp cukrem.
  6. Garnek gliniany wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Zapiekaj przez 2 godziny. Po tym czasie mięso odkryj, zwiększ temperaturę do220 stopni i zapiekaj przez kilka minut, aż mięso na brzegach zacznie się lekko przypalać.

Podawaj danie udekorowane natką pietruszki.

Smacznego!

Pomysł na przepis pochodzi serwisu www.mniammniam.com

http://www.mniammniam.com/Zolty_kurczak_z_cytrynami__cebula__czosnkiem_i_oliwkami___film_video-15312p.html

Polecane do tego przepisu

Sold Out
110.00 
Gar Zielony 6 L
110.00 
Sold Out
90.00 
Gar Czarny 5 L
90.00 
Sold Out
90.00 
Gar Biały 5 L #2
90.00 
Sold Out
85.00 
Gar Żółty 4 L
85.00 
Sold Out
85.00 
Gar Niebieski 4 L
85.00 
Sold Out
70.00 
Gar Seledyn 3 L
70.00 
Sold Out
70.00 
Gar Biały 3 L
70.00 
Sold Out
57.00 
Gar Zielony 2 L
57.00