• Welcome to Blaszok the most advanced shopping theme ever crated. We are sure it will fit all your needs. Remember if you have any suggestions or ideas for future updates please share them.

  • Useful Links

    Donec placerat adipiscing sapien id consequat. Donec nec auctor nisl. Curabitur hendrerit ultricies ligula ac blandit.

    • FAQ
    • Size Guide
    • Pressroom
    • Privacy Policy
    • Career
    • Shipping
  • Customer Service

    +48 800 801 802

    Free helpline.
    For stationary and mobile phones.

    Contact Form
Home / Przepisy / Pierwsze kroki z Garnkiem Glinianym – 9 łatwych przepisów

Pierwsze kroki z Garnkiem Glinianym – 9 łatwych przepisów

Pierwsze kroki z Garnkiem Glinianym - 9 łatwych przepisów

Przepis 1
„ Warzywny garnek gliniany”

Składniki:

  • 2 średnie cebule,
  • 3 bakłażany,
  • 3 średnie cukinie,
  • 5 pomidorów,
  • 3 czerwone papryki,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 10 dag żółtego sera,
  • bułka tarta (2-3 łyżki)
  • sól,

Wykonanie:

1. Cukinie i bakłażany kroimy w krążki o grubości 5 mm, solimy i odstawiamy.
2. Oddzielnie smażymy cukinię i bakłażany, po usmażeniu, w tym samym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paski i pomidory w postaci talarków. ( dalej zwane farszem)
3. Warzywa układamy w garnku warstwami: Bakłażany, Farsz, Cukinia, Farsz.
4. Między każdą z warstw kładziemy żółty ser a ostatnią posypujemy bułką tartą.
5. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika ( 150 – 180 stopni ).
6. Można podawać z sosem jogurtowym.

Przepis 2
„ Piersi kurczaka z pieczarkami w garnku glinianym”

Składniki:

  • 2-3 podwójne piersi z kurczaka,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 stołowa łyżka masła,
  • 10 dag selera,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2 małe ostre papryczki chilli,
  • Pieprz czarny i sól.

Wykonanie:
1. Na słabym ogniu gotujemy ryż w 2 szklankach bulionu. ( 15 minut)
2. Pokrojony w kostkę seler dusimy na maśle, dodajemy pieczarki i papryczki pokrojone w plasterki.
3. Tak przygotowane składniki wrzucamy do garnka i następnie dodajemy surową pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
4. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Pieczemy 40 minut.

Przepis 3
„ Schab z pieczarkami w garnku glinianym”

Składniki:

  • 1 kg schabu pokrojonego w plastry,
  • 50 dag pieczarek,
  • 1 szklanka białego wina,
  • 1 bulionu z cytryną,
  • 1 szklanka mąki,
  • 30 dag sera topionego,
  • 20 dag śmietany,
  • Pieprz i sól do smaku.

Wykonanie:

  1. Schab rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące.
  2. Kroimy grzyby i serek topiony w plastry.
  3. Na dno garnka układamy mięso na nim grzyby i na końcu serek topiony, wszystko zalewamy śmietaną zmieszaną z winem.
  4. Garnek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 150 – 180 ) na 1,5 godziny.

Przepis 4
„ Golonka w garnku glinianym”

Składniki:

  • 2-3 golonki,
  • 1 szklanka białego wina lub bulionu przyprawionego cytryna,
  • 3 cebule,
  • 5-6 marchewek,
  • 1 seler,
  • 5-6 większych pieczarek,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • Sól i pieprz,

Wykonanie:
1. Do garnka wkładamy golonkę naciętą wzdłuż kości.
2. Następnie dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w większą kostkę.
3. Przyprawiamy.
4. Wlewamy wino lub bulion.
5. Gar wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 – 200 stopni do momentu aż mięso zacznie odchodzić od
kości.
6. Podajemy z ryżem albo puré.

Przepis 5
„ Kurczak pieczony w garnku glinianym”

Składniki:

  • 1 kurczak,
  • 4 cebule,
  • 3 pomidory, mogą być konserwowe.
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Pół szklanki mleka,

Wykonanie:
1. Mieszamy ze sobą czosnek, sól pieprz i olej.
2. Kroimy kurczaka na porcje i smarujemy go wcześniej przygotowana mieszanką.
3. Do garnka wkładamy kurczaka i pomidory bez skórki pokrojone w talarki, cebulę pokrojoną w krążki, dodajemy sól i mleko,
przyprawiamy pieprzem.
4. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 – 200 stopni i pieczemy.

Przepis 6
„ Duszona cielęcina”

Składniki:

  • 80 dag cielęciny,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 3 marchewki,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 główka czosnku.
  • 1 szklanka białego wina lub bulionu,
  • Pieprz, sól.

Wykonanie:
1. Mięso kroimy na kawałki i obsmażamy aż się zrobi różowe, wyjmujemy i w tym samym oleju podsmażamy cebulę,
dodajemy z powrotem mięso, wlewamy wino lub bulion, dodajemy jedna szklankę wody.
2. Dusimy 10 – 15 minut.
3. Do garnka wkładamy mięso, pokrojone w większą kostkę ziemniaki i marchew.
4. Dodajemy czosnek, pieprz i sól.
5. Pieczemy w garnku w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.

Przepis 7
„ Karkówka z cebulą w garnku glinianym”

Składniki:

  • 1 kg karkówki.
  • 5-6 większych cebul.
  • Przyprawy do smaku.
  • 2 łyżki oleju.
  • ½ szklanki wody.

Wykonanie:
1. Karkówkę kroimy, rozbijamy, przyprawiamy i odstawiamy na pół godziny.
2. Cebulę kroimy w talarki.
3. Do garnka wlewamy olej i układamy warstwami karkówkę i cebulę, tak aby górną warstwę stanowiła cebula.
4. Wstawiamy do nierozgrzanego piekarnika. Początkowo ustawiamy temperaturę na 200 stopni, po 40 -45 minutach
zmniejszamy do 170 stopni i dalej pieczemy.

Przepis 8
„ Wieprzowina z warzywami w garnku glinianym”

Składniki:

  • 60 dag mięsa wieprzowego,
  • 70 dag ziemniaków,
  • 10 dag marchwi,
  • 2 główki cebuli,
  • 150 g ogórków kiszonych – składnik ten nie jest konieczny,
  • 2-3 listki laurowe,
  • 4 papryki,
  • 5-6 ziaren pieprzu,
  • Natka pietruszki,
  • Olej,

Wykonanie.

  1. Wszystko ( prócz pietruszki) kroimy w większa kostkę, wkładamy do garnka, przyprawiamy.
  2. Wlewamy 2/3 szklanki wody.
  3. Wkładamy do piekarnika na 2 godziny.
    1-sza h- 200 – 220 stopni,
    2-ga h – 150 stopni.
  4. Podajemy posypując wcześniej pietruszką.

Przepis 9
„ Udka z ryżem”

Składniki:

  • 4-6 udek.
  • Szklanka ryżu,
  • 2 szklanki wody,
  • 4 cebule,
  • 4 pomidory, mogą być z puszki,
  • Sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
3. Do garnka wkładamy na dno cebulę i udka.
4. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 -50 minut.
5. Jeśli po 30 minutach cebula jest jeszcze twarda a z mięsa nie wyciekł tłuszcz należy dodać pół szklanki wody. Czekamy aż
cebula osiągnie „papkowatą” konsystencję i wtedy dodajemy szklankę ryżu, szklankę wody i przyprawiamy solą oraz
pieprzem. Należy dopilnować aby ryż był w wodzie a udka na wierzchu.
6. Po 20 minutach dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Życzymy smacznego!

Polecane do tych przepisów