Gjuwecz – Bułgarski Gulasz w Garnku Glinianym
Czym jest Gjuwecz? Pytala we wczorajszym odcinku swojego programu najsłynniejsza polska restauratorka, która wielokrotnie podkreślała swoje przywiazanie do Bułgarii. My natomiast pękaliśmy z dumy, że tym razem znamy odpowiedź. Ale powstrzymaliśmy się przed krzyczeniem do telewizora i zamiast tego postanowiliśmy przekazać swoją wiedzę dalej.
My mamy szczęście znać Gjuwecz od wielu lat- w dzieciństwie Mama przygotowywała nam go według przepisu pochodzącego od prababek. Ale dla wszystkich tych, dla których gjuwecz brzmi mniej więcej jak czarna magia wrzucamy link do przepisu nieróżniącego się od tradycyjnego.
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej pokrojonej w większą kostkę,
- 2 cebule pokrojone w kostkę,
- 1 duży bakłażan (lub 2 mniejsze),
- 3 pomidory (lub pomidory z puszki bez skórki),
- 1 papryka pokrojona w mniejszą kostką,
- 4 ząbki czosnku,
- olej,
- sól, pieprz,
- 5 ziemniaków pokrojonych w ćwiartki,
- 3 marchewki też pokrojone w większe kawałki,
Sposób przygotowania:
- Bakłażany kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 20 min.
- Na patelni równomiernie obsmażamy kawałki mięsa.
- Dodajemy do nich cebulę i czosnek, a następnie pomidory (najlepiej z puszki wraz z sokiem).
- Pokrojoną paprykę, marchewkę i ziemniaki wstawiamy do garnka glinianego. Przyprawiamy do smaku.
- Dodajemy przysmażone mięso wraz z warzywami.
- Następnie smażymy bakłażany w niewielkiej ilości oleju około 2 minut i dodajemy je do garnka glinianego.
- Zalewamy 1/2 szklanki wody i zapiekamy, aż mięso będzie miękkie, a bakłażany będą się rozpływać.
- Zapiekamy 1 1/2 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Danie wspaniale smakuje z posypane serem kozim.
Smacznego !