• Welcome to Blaszok the most advanced shopping theme ever crated. We are sure it will fit all your needs. Remember if you have any suggestions or ideas for future updates please share them.

  • Useful Links

    Donec placerat adipiscing sapien id consequat. Donec nec auctor nisl. Curabitur hendrerit ultricies ligula ac blandit.

    • FAQ
    • Size Guide
    • Pressroom
    • Privacy Policy
    • Career
    • Shipping
  • Customer Service

    +48 800 801 802

    Free helpline.
    For stationary and mobile phones.

    Contact Form
Home / Przepisy / Bigos Pieczony w Garnku Glinianym

Bigos Pieczony w Garnku Glinianym

Bigos Pieczony w Garnku Glinianym

Przepis i zdjęcia są efektem współpracy z blogiem Food&Light.

Zapraszamy do odwiedzenia strony http://www.kasiajeruszka.com/ oraz profilu https://www.facebook.com/food.and.light/.

Składniki:

  • 0.5 kg żeberek,
  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • pół główki kapusty białej,
  • boczek wędzony,
  • suszone, wędzone śliwki,
  • garść grzybów suszonych,
  • 5 ząbków czosnku,
  • garść majeranku,
  • sól,
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoknięcia.
  2. Do glinianego garnka wrzucamy żeberka i obrane ząbki czosnku.
  3. Wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy go na 200 stopni.
  4. Gdy piekarnik się rozgrzeje, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.
  5. Boczek kroimy w plastry, przesmażamy w rondlu i dodajemy posiekaną białą kapustę. Solimy, żeby kapusta szybciej puściła sok.
  6. Chwilę przesmażamy, ciągle mieszając, dodajemy wodę z grzybów, przykrywamy i dusimy 10 minut.
  7. Po tym czasie dodajemy kapustę kiszoną, śliwki wędzone, grzyby, majeranek i sól do smaku.
  8. Dusimy pod przykryciem, około pół godziny, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wodę, aby bigos nie przypalił się do dna.
  9. Gdy żeberka będą gotowe (po około godzinie) wyciągamy je i czosnek, odlewamy z gara nadmiar tłuszczu (gdy zajdzie taka potrzeba), zostawiając tylko 0,5 cm na dnie gara.
  10. Żeberka oddzielamy od kości i ewentualnie kroimy mięso na mniejsze kawałki. Wrzucamy z powrotem do gara.
  11. Czosnek rozgniatamy na pastę i też wrzucamy do gara.
  12. Dodajemy kapustę z rondla, mieszamy, aby dobrze połączyła się z tłuszczem i czosnkiem oraz mięsem.
  13. Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i całość wstawiamy do piekarnika na około godzinę (choć im dłużej będzie siedzieć, tym bigos będzie lepszy).
  14. Serwujemy na stół w garze, który doskonale utrzymuje temperaturę potrawy, no i przy okazji świetnie wygląda.

Danie można wielokrotnie odgrzewać – będzie jeszcze lepsze.

Życzymy smacznego!

Polecane do tego przepisu