Bigos Pieczony w Garnku Glinianym
Przepis i zdjęcia są efektem współpracy z blogiem Food&Light.
Zapraszamy do odwiedzenia strony http://www.kasiajeruszka.com/ oraz profilu https://www.facebook.com/food.and.light/.
Składniki:
- 0.5 kg żeberek,
- 2 kg kapusty kiszonej,
- pół główki kapusty białej,
- boczek wędzony,
- suszone, wędzone śliwki,
- garść grzybów suszonych,
- 5 ząbków czosnku,
- garść majeranku,
- sól,
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoknięcia.
- Do glinianego garnka wrzucamy żeberka i obrane ząbki czosnku.
- Wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy go na 200 stopni.
- Gdy piekarnik się rozgrzeje, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.
- Boczek kroimy w plastry, przesmażamy w rondlu i dodajemy posiekaną białą kapustę. Solimy, żeby kapusta szybciej puściła sok.
- Chwilę przesmażamy, ciągle mieszając, dodajemy wodę z grzybów, przykrywamy i dusimy 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy kapustę kiszoną, śliwki wędzone, grzyby, majeranek i sól do smaku.
- Dusimy pod przykryciem, około pół godziny, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wodę, aby bigos nie przypalił się do dna.
- Gdy żeberka będą gotowe (po około godzinie) wyciągamy je i czosnek, odlewamy z gara nadmiar tłuszczu (gdy zajdzie taka potrzeba), zostawiając tylko 0,5 cm na dnie gara.
- Żeberka oddzielamy od kości i ewentualnie kroimy mięso na mniejsze kawałki. Wrzucamy z powrotem do gara.
- Czosnek rozgniatamy na pastę i też wrzucamy do gara.
- Dodajemy kapustę z rondla, mieszamy, aby dobrze połączyła się z tłuszczem i czosnkiem oraz mięsem.
- Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i całość wstawiamy do piekarnika na około godzinę (choć im dłużej będzie siedzieć, tym bigos będzie lepszy).
- Serwujemy na stół w garze, który doskonale utrzymuje temperaturę potrawy, no i przy okazji świetnie wygląda.
Danie można wielokrotnie odgrzewać – będzie jeszcze lepsze.
Życzymy smacznego!
