• Welcome to Blaszok the most advanced shopping theme ever crated. We are sure it will fit all your needs. Remember if you have any suggestions or ideas for future updates please share them.

  • Useful Links

    Donec placerat adipiscing sapien id consequat. Donec nec auctor nisl. Curabitur hendrerit ultricies ligula ac blandit.

    • FAQ
    • Size Guide
    • Pressroom
    • Privacy Policy
    • Career
    • Shipping
  • Customer Service

    +48 800 801 802

    Free helpline.
    For stationary and mobile phones.

    Contact Form
Home / Przepisy / Kurczak z czerwoną soczewicą i morelami w bułgarskim garnku glinianym do pieczenia.

Kurczak z czerwoną soczewicą i morelami w bułgarskim garnku glinianym do pieczenia.

Kurczak z czerwoną soczewicą i morelami w bułgarskim garnku glinianym do pieczenia.

Kurczak z czerwoną soczewicą i morelami w bułgarskim garnku glinianym.
Dziś w rolach głównych wystąpią kurczak i małe gliniane garnki do pieczenia, w pozostałych rolach morele i soczewica, zapraszamy !

Składniki:

  • 500g udek kurczaka bez kości
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, kurkuma, kmin rzymski, cynamon, sól, pieprz, imbir
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g (1/2 szkl) czerwonej soczewicy
  • 100 g suszonych moreli
  • 300 ml wody
  • 250 ml passaty pomidorowej

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka porcjujemy według upodobań, przyprawiamy.
2. Cebulę kroimy w kostkę, morele w paski, czosnek drobno siekamy.
3. W dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki ze sobą, mieszamy i wkładamy do bułgarskiego garnka glinianego do pieczenia lub do małych garnków glinianych.
4. Naczynie/a umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 200 st. Celsjusza. Zalecamy sprawdzić po około 40 minutach czy mięso jest już upieczone, jeśli nie- przedłużamy pieczenie. Nam pieczenie zajęło około 50 minut.
5. Podajemy z kaszą pęczak/ryżem opcjonalnie z jogurtem naturalnym i liśćmi kolendry.

W naszym sklepie dostępne są garnki gliniane o niebanalnych kolorach, wzorach, w wielu rozmaitych pojemnościach. Często spotykamy się z pytaniem to do czego służą i jak można wykorzystać te najmniejsze ( 0,7l oraz 1l). Bułgarzy podają w nich dania każdemu stołownikowi z osobna. Dzięki temu stół wygląda kolorowo, wesoło i odświętnie, a każdy gość dostaje porcję dopasowaną do jego gustu. Doskonale sprawdza się to u osób, które nie lubią danego składnika np. czosnku, czy cebuli- ich garnek po prostu omijamy. Doskonałe rozwiązanie dla rodzin z alergikami. Zastawiony naszymi najmniejszymi garnkami glinianymi stół z powodzeniem będzie atrakcją dla oka, a potrawy w nim przygotowane na pewno zasmakują każdemu.
Życzymy smacznego i zapraszamy na stronę naszego sklepu!

Polecane do tego przepisu

Sold Out
95.00 
Gar Zielony 6 L
95.00 
Sold Out
82.00 
Gar Czarny 5 L
82.00