• Welcome to Blaszok the most advanced shopping theme ever crated. We are sure it will fit all your needs. Remember if you have any suggestions or ideas for future updates please share them.

  • Useful Links

    Donec placerat adipiscing sapien id consequat. Donec nec auctor nisl. Curabitur hendrerit ultricies ligula ac blandit.

    • FAQ
    • Size Guide
    • Pressroom
    • Privacy Policy
    • Career
    • Shipping
  • Customer Service

    +48 800 801 802

    Free helpline.
    For stationary and mobile phones.

    Contact Form
Home / Przepisy / Gołąbki w bułgarskim garnku glinianym.

Gołąbki w bułgarskim garnku glinianym.

Gołąbki w bułgarskim garnku glinianym.

Czym różnią się bułgarskie gołąbki od polskich?

Sposobem przygotowania farszu i zawsze pieczone są w glinianym naczyniu do pieczenia. Oto gołąbki w zagranicznej odsłonie:

Składniki:

mięso mielone 800 g, jedna duża cebula, ryż sypki 150 g, szklanka wody, pieprz, sól, papryka ostra i słodka, olej, mięso mielone 800 g, koncentrat pomidorowy, czosnek niedźwiedzi, koperek, mleko ½ szkalnki, mąka 1,5 łyżki stołowej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  2. Gdy się zeszkli dodajemy sypki ryż i smażymy około 2 minut mieszając.
  3. Następnie dosypujemy pieprz mielony, paprykę ostrą i słodką i dalej podsmażamy.
  4. Na patelnię wlewamy szklankę wody i przez kolejne pięć minut podsmażamy farsz na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę (często mieszając).
  5. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego koperek i czosnek niedźwiedzi.
  6. Gdy farsz wystygnie, mieszamy z mięsem mielonym po czym solimy.
  7. Przygotowujemy liście kapusty w osolonej wodzie.
  8. Zawijamy gołąbki.
  9. Na dno bułgarskiego naczynia glinianego wlewamy 2 łyżki oleju, układamy w nim  gołąbki i zalewamy je wodą do ¾ wysokości gołąbków, w której gotowaliśmy liście.
  10. Gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, by się nie przypiekły.
  11. Bułgarski garnek gliniany umieszczamy w piekarniku, podczas pierwszej godziny pieczemy w 200 stopniach Celsjusza, a podczas kolejnej w 170 stopniach Celsjusza.
  12. Pół godziny przed zakończeniem pieczenia napieramy z garnka dwie łyżki wazowe wywaru, celem przygotowania sosu. Gdy ostygnie dodajemy mąkę połączoną z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy gołąbki i zapiekamy do pełnych 2 godzin.

Smacznego!

Polecane do tego przepisu

Sold Out
95.00 
Gar Zielony 6 L
95.00 
Sold Out
82.00 
Gar Czarny 5 L
82.00 
Sold Out
82.00 
Gar Biały 5 L #2
82.00