• Welcome to Blaszok the most advanced shopping theme ever crated. We are sure it will fit all your needs. Remember if you have any suggestions or ideas for future updates please share them.

  • Useful Links

    Donec placerat adipiscing sapien id consequat. Donec nec auctor nisl. Curabitur hendrerit ultricies ligula ac blandit.

    • FAQ
    • Size Guide
    • Pressroom
    • Privacy Policy
    • Career
    • Shipping
  • Customer Service

    +48 800 801 802

    Free helpline.
    For stationary and mobile phones.

    Contact Form
Home / Przepisy / Faszerowana papryka w bułgarskim garnku glinianym do pieczenia.

Faszerowana papryka w bułgarskim garnku glinianym do pieczenia.

Papryka faszerowana w Bułgarskim Garnku Glinianym.

Uwaga, uwaga! Dzisiaj zaprezentujemy danie banalnie proste w wykonaniu o niebanalnym smaku. W roli składników występują produkty, które akurat znalazły się w naszych kuchennych szafkach i lodówce. Proszę Państwa, oto i one:

Składniki:

  • kasza jaglana (1 torebka),
  • 2 papryki,
  • ser mozarella,
  • kurczak,
  • przyprawy: u nas sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka,przyprawa gyros.
  • cebula,
  • serek śmietankowy np Almette,
  • ser kozi lub typu feta,

Składniki zalewy:

  • jajko,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • łyżka mąki,
  • soda oczyszczona

Sposób przygotowania:

  1. Papryki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki w poprzek, po czym umieszczamy je w bułgarskim garnku glinianym do pieczenia rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na około 30 minut, aż papryka będzie zmięknie.
  2. Filet z kurczaka porcjujemy, przyprawiamy i podsmażamy na patelni.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  4. Gotujemy kaszę jaglaną, po ugotowaniu doprawiamy ją przyprawami do smaku.
  5. Do kaszy dodajemy kurczaka i serek śmietankowy oraz ser kozi lub ser typu feta.
  6. Papryki faszerujemy, na ich wierzchu układamy kawałki sera mozarella i wszystko polewamy zalewą (skład wyżej).
  7. Następnie garnek gliniany umieszczamy w piekarniku bez pokrywki na 10 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Życzymy smacznego!

Polecane do tego przepisu

110.00 
Gar Zielony 6 L
110.00 
Sold Out
90.00 
Gar Czarny 5 L
90.00 
Sold Out
90.00 
Gar Biały 5 L #2
90.00