• Welcome to Blaszok the most advanced shopping theme ever crated. We are sure it will fit all your needs. Remember if you have any suggestions or ideas for future updates please share them.

  • Useful Links

    Donec placerat adipiscing sapien id consequat. Donec nec auctor nisl. Curabitur hendrerit ultricies ligula ac blandit.

    • FAQ
    • Size Guide
    • Pressroom
    • Privacy Policy
    • Career
    • Shipping
  • Customer Service

    +48 800 801 802

    Free helpline.
    For stationary and mobile phones.

    Contact Form
Home / Przepisy / Soczysta pierś z kurczaka w bułgarskim garnku glinianym do pieczenia.

Soczysta pierś z kurczaka w bułgarskim garnku glinianym do pieczenia.

Golonka w kiszonej kapuście ze śliwkami w Bułgarskim Garnku Glinianym

Pierś z kurczaka zyskała sobie wielu wielbicieli. Jest smaczna, wszechobecna i wrzucona na patelnię lub grillowana pozwala na tworzenie szybkich i prostych  dań. Co jeśli za oknem pada śnieg,  nasza kreacja sylwestrowa jak zwykle o tej porze roku się skurczyła, a my mamy ochotę na białe soczyste mięso ? Potrzeba matką wynalazku, prezentujemy sposób na pierś z kurczaka pod kapuścianą pierzynką.

 

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • kapusta kiszona (1kg)
  • oliwa z oliwek
  • zioła: majeranek, tymianek, rozmaryn, kminek rzymski mielony.
  • przyprawy do kurczaka (wedle uznania)
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Pierś z kurczaka porcjujemy, przyprawiamy i odstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki.
  2. Kapustę kroimy i płuczemy dwa razy, następnie wyciskamy z niej wodę i przyprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem do smaku.
  3. Przyprawioną kapustę umieszczamy w bułgarskim garnku glinianym do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i pieczemy około 50 minut do 1 godziny.
  4. Następnie w garnku glinianym umieszczamy wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka, mieszamy drewnianą łyżką tak, aby jak najbardziej pokryć mięso kapustą i pieczemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Najlepiej od czasu do czasu zamieszać w garnki glinianym, kontrolując soczystość mięsa.

Smacznego!

Posiłkowaliśmy się przepisem z przepysznego bloga bymagda.blog.pl, na którego serdecznie zapraszamy!

Polecane do tego przepisu

110.00 
Gar Zielony 6 L
110.00 
Sold Out
90.00 
Gar Czarny 5 L
90.00 
Sold Out
90.00 
Gar Biały 5 L #2
90.00