• Welcome to Blaszok the most advanced shopping theme ever crated. We are sure it will fit all your needs. Remember if you have any suggestions or ideas for future updates please share them.

  • Useful Links

    Donec placerat adipiscing sapien id consequat. Donec nec auctor nisl. Curabitur hendrerit ultricies ligula ac blandit.

    • FAQ
    • Size Guide
    • Pressroom
    • Privacy Policy
    • Career
    • Shipping
  • Customer Service

    +48 800 801 802

    Free helpline.
    For stationary and mobile phones.

    Contact Form
Home / Przepisy / Filet z indyka w zalewie ziołowej na bazie mascarpone w Bułgarskim Garnku Glinianym

Filet z indyka w zalewie ziołowej na bazie mascarpone w Bułgarskim Garnku Glinianym

Filet z indyka w zalewie ziołowej na bazie mascarpone w Bułgarskim Garnku Glinianym

Gdy sklepy są zamknięte, kiszki marsza grają, a wyobraźnia łączy się z głodem, powstają najlepsze dania. Oto nasza dzisiejsza propozycja:

Składniki:

  • Filet z indyka około 0,75 kg
  • Cebula
  • Mleko
  • Majonez (łyżka opcjonalnie)
  • Mascarpone
  • Śmietana 30%
  • Dwa ząbki czosnku
  • Zioła: bazylia, tymianek, kolendra
  • Przyprawy: kurkuma, papryka ostra i słodka, kmin rzymski mielony, sól, pieprz – lub inne wedle uznania
  • 150 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Filet z indyka należy pokroić w plastry, po czym delikatnie rozbić i przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami.
  2. Cebule kroimy w plastry.
  3. Bitki z indyka układamy warstwami w bułgarskim naczyniu glinianym do pieczenia, tak aby przełożone były one cebulą dolewamy około 150 ml wody, po czym wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.
  4. Po około godzinie należy sprawdzić czy mięso jest już miękkie.
  5. Po wstawieniu garnka bułgarskiego, przy użyciu blendera, przygotowujemy zalewę, która nie powinna być zbyt rzadka, gdyż wcześniej do naczynia wlaliśmy wodę. Łączymy ze sobą mascarpone, 5 łyżek śmietany, łyżkę majonezu (opcjonalnie), czosnek wyciśnięty przez praskę oraz przyprawy, jeśli zalewa jest zbyt gęsta – można rozrzedzić odrobiną mleka.
  6. Gdy mięso jest już miękkie wlewamy zalewę do bułgarskiego naczynia glinianego i pieczemy przez około 10 minut.

Dzisiaj bitki wraz z sosem, które dzięki kurkumie przybrały żółty słoneczny kolor, podawaliśmy z soczyście zieloną sałatką i ryżem sypkim. Jak go przygotowuję?

Na szklankę ryżu przypada 1 ¾ szklanki wody. Do garnka o większej średnicy i grubym dnie wlewamy wodę, solimy ją, dodajemy łyżkę stołową oleju oraz pieprz. Gdy woda zaczynie się gotować wsypujemy ryż, a garnek przykrywamy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy tak przez 15 minut od momentu ponownego zagotowania się wody.

Po upływie tego czasu wyłączamy gaz i ryż nadal pod przykryciem możemy zostawić na około 10 minut, bo zależy nam na tym by pochłonął całą wodę. Dodam, że ważne jest by dno garnka było grube, a ogień mały, w innym wypadku ryzyko przypalenia wzrasta, ale mimo to myślę, że każdemu się uda. A smak? Niebo w gębie.

Smacznego!

Polecane do tego przepisu

Sold Out
110.00 
Gar Zielony 6 L
110.00 
Sold Out
90.00 
Gar Czarny 5 L
90.00 
Sold Out
90.00 
Gar Biały 5 L #2
90.00