• Welcome to Blaszok the most advanced shopping theme ever crated. We are sure it will fit all your needs. Remember if you have any suggestions or ideas for future updates please share them.

  • Useful Links

    Donec placerat adipiscing sapien id consequat. Donec nec auctor nisl. Curabitur hendrerit ultricies ligula ac blandit.

    • FAQ
    • Size Guide
    • Pressroom
    • Privacy Policy
    • Career
    • Shipping
  • Customer Service

    +48 800 801 802

    Free helpline.
    For stationary and mobile phones.

    Contact Form
Home / Przepisy / Udka kurczęce z ryżem w bułgarskim garnku glinianym

Udka kurczęce z ryżem w bułgarskim garnku glinianym

Udka kurczęce z ryżem w Bułgarskim Garnku Glinianym

Składniki:

  • 4-6 udek
  • szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 4 cebule
  • 4 pomidory (mogą być z puszki)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  3. Do garnka wkładamy na dno cebulę i udka.
  4. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 -50 minut.
  5. Jeśli po 30 minutach cebula jest jeszcze twarda a z mięsa nie wyciekł tłuszcz należy dodać pół szklanki wody.
  6. Czekamy aż cebula osiągnie „papkowatą” konsystencję i wtedy dodajemy szklankę ryżu, szklankę wody i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  7. Należy dopilnować aby ryż był w wodzie a udka na wierzchu.
  8. Po 20 min. dodajemy pomidory pokrojone w kostkę.
  9. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Smacznego!

Polecane do tego przepisu

Sold Out
110.00 
Gar Zielony 6 L
110.00 
Sold Out
90.00 
Gar Czarny 5 L
90.00 
Sold Out
90.00 
Gar Biały 5 L #2
90.00