• Welcome to Blaszok the most advanced shopping theme ever crated. We are sure it will fit all your needs. Remember if you have any suggestions or ideas for future updates please share them.

  • Useful Links

    Donec placerat adipiscing sapien id consequat. Donec nec auctor nisl. Curabitur hendrerit ultricies ligula ac blandit.

    • FAQ
    • Size Guide
    • Pressroom
    • Privacy Policy
    • Career
    • Shipping
  • Customer Service

    +48 800 801 802

    Free helpline.
    For stationary and mobile phones.

    Contact Form
Home / Przepisy / Kaczka pieczona z jabłkami w bułgarskim garnku glinianym

Kaczka pieczona z jabłkami w bułgarskim garnku glinianym

Kaczka pieczona z jabłkami w bułgarskim garnku glinianym

Kaczka budzi postrach w każdej kurze domowej. Zwykle nie deyzdujemy się na podawanie jej, bo ciężko wydobyć z mięsa ptaka kwintesencję smaku. Zespół garybulgary.pl postanowił rzucić zwierzęciu wyzwanie. W parze z bułgarskim naczyniem glinianym do pieczenia stoczyliśmy 2 godzinną walkę w 180 stopniach C, którą wygraliśmy. W nagrodę powstał wyśmienity obiad.

Zachęcamy do wypróbowania i życzymy smacznego.

Składniki:

  • kaczka,
  • jabłka pokrojone w ćwiartki,
  • sól, pieprz,
  • estragon,
  • majeranek,
  • masło,

Przygotowanie:

  1. Kaczkę należy natrzeć przyprawami, a następnie wysmarować roztopionym masłem.
  2. Następnie kaczkę wkładamy do bułgarskiego garnka glinianego, dodajemy jabłka i całość umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku, mięso przez około 20 minut pieczemy w podanej temperaturze. Po tym czasie zmniejszamy moc piekarnika do 180 stopni C i pozostawiamy w piekarniku około 1godziny i 40 minut.

Wskazówka: aby kaczka była wyśmienita należy wytopiony tłuszcz odlewać z garnka.

Polecane do tego przepisu

Sold Out
110.00 
Gar Zielony 6 L
110.00 
Sold Out
90.00 
Gar Czarny 5 L
90.00 
Sold Out
90.00 
Gar Biały 5 L #2
90.00